Domaćigosti

- - -
Monday, 05. 07.
20:00
Amfiteatar Bundek

Sinopsis

Zbor Domaćigosti okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskoga društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Ideja za osnivanje zbora javila se 2015. no tek se u rujnu 2016. okupila dovoljno hrabra gomilica ljudi koji su tu ideju i ostvarili. Inicijativa je potekla iz Centra za mirovne studije, organizacije koja se već petnaestak godina bavi integracijom izbjeglica u Hrvatskoj.

Pokretačka ideja bila je iskoristiti potencijal glazbe za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama. Zbor želi izbrisati razlike između kategorija "domaći" i "gosti". Želimo da svi oni koju su "gosti" u Hrvatskoj nađu svoje mjesto pod suncem u ovoj zemlji i osjećaju se kao "domaći". Osim toga, i mi lokalci ponekad se, iz različitih razloga, osjećamo kao "gosti" u ovom društvu i vremenu u kojem živimo, a zbor je mjesto gdje kroz glazbu, dijeljenje i prihvaćanje nalazimo svoje pleme.

Glavni cilj zbora je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Zbor je usmjeren na stvaranje sigurnog i poticajnog okruženja u kojem se izbjeglice mogu kroz glazbu slobodno izraziti i stvarati veze s "domaćima" i lokalnom zajednicom. Domaćigosti su mjesto kojem mogu pripadati. Drugi, podjednako važan, cilj zbora je doprinijeti smanjenju predrasuda i ksenofobije u hrvatskom društvu kroz interkulturalnu razmjenu. Upoznajemo drugog i drugačijeg kroz druženje s različitim ljudima, ali i kroz glazbu i jezik, odnosno kroz pjesme karakteristične za zemlje iz kojih članovi zbora dolaze. Naši članovi bili su, ili jesu, iz raznih zemalja: Afganistana, Njemačke, Srbije, Pakistana, Sirije, Turske, Irana, itd.

Domaćigosti su također i platforma za kritičko preispitivanje društva u kojem živimo i način protesta protiv neučinkovitog (i u mnogim aspektima nepostojećeg) sustava integracije izbjeglica u hrvatsko društvo, i protiv duboko nepravednog i nehumanog sustava azila u Hrvatskoj.

Zbor trenutačno čini petnaestak snažnih žena i muškaraca različitih godina, zanimanja i priča, ali svima nam je zajednička ljubav prema pjevanju, radoznalost i otvorenost prema različitostima te osjećaj za socijalnu pravdu. Neki od naših članova su profesionalni glazbenici, uglavnom smo amateri, ali to u ovom zboru uopće nije važno. Domaćigosti otvoreni su za sve ljude, bilo kojeg roda, broja ili padeža. Ne zahtijevamo nikakvo glazbeno obrazovanje ili prethodno pjevačko iskustvo. Bitni su nam samo otvoreni um i uši te motivacija za predani rad. Dobrodošli su svi koji su spremni zasukati svoje glazbene rukave.

Naš eklektični repertoar najbolje je opisati sintagmom "svašta pomalo". Ne ograničavamo se glazbenim pravcima i žanrovima već pjevamo ono što volimo. Trenutačno uživamo u raznolikim glazbenim bombončićima: od pop pjesme na arapskom do reggae standarda, zulu molitve i tradicijskih pjesama sa svih meridijana i paralela.

Voditeljica zbora je Jovana Lukić, vrsna pjevačica, glazbenica i etnomuzikologinja. Svoju eksplozivnu energiju prenosi na sve članove zbora pa čak i oni najtiši i najsramežljiviji vrlo brzo pronađu svoj glas. Pod Jovaninim vodstvom svi smo postali bolji pjevači, a zahvaljujući zboru, nadamo se, i bolji ljudi.

Festivali

Search