ZBOGOM BRANKU LUSTIGU

ZBOGOM BRANKU LUSTIGU

27.11.2019.

Ispraćajem na Mirogoju i komemoracijom u zagrebačkom HNK oprostili smo se zauvijek od našeg dragog Branka. Bio je čovjek brojnih talenata, snage, upornosti i odlučnosti. U nadahnutom je govoru njegova kći Sara sažea u nekoliko rečenica njegov životni moto kojeg je njoj, ali i svima nama prenio: "Mogu, hoću... a onda i moram." Upravo je to ključna rečenica, ona koja ga najbolje opisuje. Od strahota holokausta do najznačajnijih svjetskih priznanja dugačak je put no zbog Branka znamo kako je  itekako ostvariv. Treba moći, treba željeti i treba zapeti. 

Iz Auschwitza i Bergen-Belsena se vratio trajno obilježen ali živ, filmu je dao svoje najbolje godine i za uzvrat dobio niz sjajnih djela u vlastitoj filmografiji. Na kraju se iz velikog svijeta kojeg je pokorio vratio u Zagreb i okrenuo se djeci i mladima. Putem Festivala tolerancije obilazio je brojne gradove u Hrvatskoj i šire te neumorno ponavljao: Ne smije se zaboraviti, ne smije se ponoviti, ne smije se mrziti.

Napustio nas je velik čovjek, napustio nas je Mensch. Ako već i nije među nama naučio nas je kako i zašto dalje: možemo, hoćemo i baš zato moramo.

Ne zaboraviti, oprostiti i podučavati da mržnja nikada nije način.

Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb