Boško Picula: Oživotvoriti toleranciju u filmskoj umjetnosti veliki je izazov

Boško Picula: Oživotvoriti toleranciju u filmskoj umjetnosti veliki je izazov

Favoriti selektora festivala

Selekcijski postupak ovogodišnjeg Festivala tolerancije koji se prvi put održava u Zadru, uz redateljicu Snježanu Tribuson kao selektoricu, direktoricu Festivala Natašu Popović, umjetničku savjetnicu Dinu Pokrajac i festivalsku voditeljicu Niku Bobić, bio je iznimno poticajno vrednovanje i filmova, i stvarnosti u kojoj živimo - istaknuo je višegodišnji selektor festivala, filmski kritičar i politolog Boško Picula.


Za 18. izdanje festivala odabrao je svoje favorite, ali i publici sugerirao naslove koje ne bi smjeli propustiiti. Boškovu izjavu prenosimo u cijelosti:
Na ovogodišnjem Festivalu zajedno s našom publikom gledamo osobito raznolike radove o svemu onom što tolerancija kao imperativ života i njegova smisla predstavlja. Riječ je i o kratkometražnim, i o dugometražnim filmovima; o igranim, dokumentarnim, animiranim i eksperimentalnim ostvarenjima; o hrvatskim i inozemnim autoricama i autorima; o pričama iz prošlosti, sadašnjosti i (ne)moguće budućnosti; o duboko intimnim te o univerzalno prepoznatljivim radovima; o naslovima koji u Zadar i Hrvatsku stižu s mnogobrojnim pohvalama i priznanjima.

Među njima su i za Oscara nominirani filmovi Crvena, bijela, plava (Red, White and Blue) o pitanju pobačaja, Abeceda zabrane (ABC’s of Book Banning) knjiga o izbacivanju pojedinih naslova iz knjižnica, te Proljeće, jesen (May, December) o zakonskim i moralnim limitima međuljudskih veza, zatim dokumentarac o institucionalnom zlostavljanju djece nagrađen na Sundance Film Festivalu Šećerna trska (Sugarcane), animirana metafora o djeci koja ostanu bez roditelja koja je trijumfirala na Festivalu u Annecyju Memoari jednog puža (Memoir of a Snail) te, primjerice, s pet francuskih nagrada César ovjenčana znanstveno-fantastična alegorija Životinjsko kraljevstvo (Animal Kingdom).

Uz kratke i efektne hrvatske filmove Radije bih bila kamen, Žarko, razmazit' ćeš dite i Niska trava, Festival tolerancije donosi selekciju radova koji o toleranciji govore kako bi se o njoj nastavilo govoriti i živjeti i nakon Festivala. Ostvari li se to uz samo jedan ili sve filmove koje gledamo u Zadru, Festival će u cijelosti ispuniti svoj cilj” - zaključio je Picula.

Objavljeno: September 20th, 2024

Search