O Nama

O nama

Neprofitna udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb osnovana je 2008. godine s vizijom aktivnog pridonošenja razvoju izvaninstitucionalne neovisne kulture i umjetnosti te razvoja inovativnih i kreativnih programa izvaninstitucionalnog obrazovanja u svrhu pozitivnih društvenih promjena, afirmirajući različite discipline umjetnosti kao nužnu sastavnicu suvremene kulture i života na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Udruga kontinuirano provodi izvannastavno obrazovanja mladih od 2009. godine i do danas je razvila više originalnih programa za edukaciju djece i mladih. Prva je neprofitna organizacija koja je započela izvannastavnu edukaciju mladih o holokaustu uz svjedočanstva preživjelih i predavanja stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. U izvannastavnim aktivnostima koje provodimo, u suradnji s partnerima i institucijama, do danas je sudjelovalo gotovo 45.000 mladih iz cijele Hrvatske. Današnje edukacije održavaju se pod zajedničkim imenom Dijalogija - pričajmo o tome. Programi su preporučeni od strane Agencije za odgoj i obrazovanje, a financijski ih podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, UNHCR Hrvatska, Fond za aktivno građanstvo, Grad Zagreb i drugi donatori.

Udruga osim edukacijskih programa provodi i niz drugih aktivnosti, ali i producira filmove, izložbe i druge aktivnosti koje su usmjerene prema razvoju društva u cjelini. Jedan od njezinih zasigurno medijskih najeksponiranijih projekata je Festival tolerancije - JFF Zagreb koji je započeo svoj put kao prvi regionalni Festival židovskog filma davne 2007. godine.

Festival tolerancije - JFF Zagreb filmski je festival, ali i jedinstvena kulturno-edukativna platforma koja se kontinuirano održava posljednjih petnaest godina u Zagrebu uz podršku Grada Zagreba i uz potporu HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska i drugih gospodarskih i institucionalnih partnera. Svi programi su besplatni za posjetitelje te su stoga partneri prepoznali društveni značaj festivala i stavljanje naglaska na socijalnu uključenost.

U svojoj srži, Festival je usmjeren prema postavljanju pitanja, nudeći prostor i platformu za produktivan dijalog i debatu. Ova dugogodišnja institucionalna predanost stvaralačkom istraživanju i predstavljanju temelji se na uvjerenju da nas otvaranje sigurnoga prostora za razmjenu ideja i otvoreni dijalog, o kulturi i umjetnosti, o ljudskim pravima i učenju iz povijesti, odnosno o svim ostalim spektrima naših života, vodi do mjesta gdje rast i uzajamno razumijevanje postaju mogući, gdje umjetnost postaje stvarnom, gdje film i njegov stvaratelj pronalaze istomišljenike, gdje kamera i fotografija propituje naše predrasude, gdje druga kultura dolazi u naše dvorište i gdje upoznajemo sebe, ali i one druge, daleke, mjesto gdje upoznajemo i one nepoznate. Svake smo godine do sada poseban naglasak stavljali na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te na temeljna načela jednakosti i pravednosti.

Promičući međukulturalni dijalog, festival kroz filmove i popratne sadržaje poput izložbi i edukativnih sadržaja potiče civilno društvo na aktivno djelovanje i razvoj lokalne zajednice te prati društvena, politička i ekonomska kretanja kroz prizmu ljudskih prava i društvene dobrobiti. Festival je dosad imao više od 170.000 posjetitelja.

Tematskim kulturno-edukativnim programima s fokusom na teme poput holokausta, prava i potreba izbjeglica, prava i potreba djece, položaja manjina poput nacionalnih, LGBTQ i drugih manjina, rodne ravnopravnosti i dr., koje podrazumijevaju implementaciju multimedijalnog audio-vizualnog segmenta, Festival tolerancije postaje mjesto susreta zagrebačke i hrvatske kulturne scene te europskih i svjetskih umjetnika i umjetničkih projekata i izričaja.

Nataša Popović - direktorica Festivala i predsjednica Udruge

Nika Bobić - voditeljica kulturnih djelatnosti

Asja Korbar - voditeljica edukacija


Boško Picula - selektor  filmskog programa festivala

Snježana Tribuson - selektorica filmskog programa Festivala


Ante Ševo - produkcija

Nikolina Stanišić - marketing


Upravni odbor udruge:

dr. sc. Ljiljana Dobrovšak, predsjednica UO

dr.sc. Ivana Kurtović Budja

Vesna Domany Hardy

partneri


Search