Izložbom “Tu smo” najavljen program Festivala tolerancije

Izložbom “Tu smo” najavljen program Festivala tolerancije

Izložba

Na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića 18. siječnja svečano je otvorena izložba naziva “Tu smo” kao rezultat suradnje Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom "SUMSI." Cilj je izložbe podizanje svijesti o životu osoba s invaliditetom, a portreti kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana snažan su podsjetnik na važnost inkluzije, razumijevanja i podrške.

"Nama kao Savezu "SUMSI" izuzetno je drago da imamo priliku biti uključeni u ovaj projekt, te ove i ovakve aktivnosti smatramo izuzetno važnima za integraciju i inkluziju osoba s invaliditetom u društvo. Osim potreba osoba s invaliditetom važno je osvijestiti i njihove mogućnosti, a ovaj projekt to svakako čini" izjavio je predsjednik Saveza Denis Marijon.

“Danas smo “TU”, jer želimo ovom izložbom prenijeti poruku kako je uključivanje osoba s invaliditetom ključno za stvaranje raznolikog i uključivog društva” u svom pozdravnom govoru istaknula je direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.  “Važno je stvoriti okruženje u kojem osobe s invaliditetom trebaju biti prioritet društva, u kojem mogu napredovati i ostvariti svoj puni potencijal. Danas smo tu i da najavimo 17. Festival tolerancije koji će kroz umjetnost filma i 40 vrhunskih naslova, od kojih su mnogi nagrađeni na uglednim svjetskim festivalima i u konkurenciji za najprestižnije filmske nagrade poslati poruku „Otvori se!“.  Otvori se prema sebi, svom bližnjem i prema drugom i drugačijem.

Jedan od autora izložbe “Tu smo” fotograf Stanko Herceg napomenuo je kako sa zadovoljstvom već niz godina surađuje s festivalom: “U sklopu ovogodišnjeg festivala sudjelujem na skupnoj fotografskoj izložbi koja se bavi problemom invalidnih osoba koje mi “zdravi” slabo primjećujemo i razumijemo njihove životne problem. U današnja ne/vremena razlozi i vrijednost postojanja Festivala tolerancije više su nego važni i potrebni.”

Dugogodišnje iskustvo suradnje na projektu Festival tolerancije, kojemu je u fokusu promicanje jednakopravnosti te osvjetljavanje nužnosti dijaloga, otvara uvijek nova polja spoznaje gdje prepoznajem prostor i za osobni rast” rekao je fotograf Sanjin Kaštelan čije su fotografije dio ove izložbe u javnom prostoru. “Svjetlije sutra bez socijalne osviještenosti i empatije nema održivost, a ovome u prilog izuzetna je čast bilo portretirati Patrika za projekt "Tu smo”. Festival svakim izdanjem osvjetljava i jasnu poruku podsjećanja na uzorak mržnje, koji se uvijek i svugdje opetuje na različite načine i u drugačijim socijalno-povijesnim kontekstima, ali uvijek s istim, tragičnim ishodima. Nama ne trebaju oči kako bismo gledali. Nama treba prije svega srce koje ima širinu pogleda svijeta".

Plemenitoj inicijativi pridružilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Naime, u sklopu obilježavanja drugog Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, a u skladu s Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, predstavljena je preventivna aktivnost Policije s ciljem zaštite osoba s invaliditetom i njihove sigurnosti u cestovnom prometu. Tom prilikom istaknute su dirljive poruke upravo onih koji su zbog prometnih nesreća postali osobe s invaliditetom.

Fotografije će biti izložene u javnom prostoru, na Trgu Petra Preradovića do 28. siječnja 2024. godine.

Na otvaranju izložbe predstavljen je i program 17. Festivala tolerancije koji se održava od 23.- 27. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, te 24. – 28. siječnja, u Dokukinu KIC.

Detaljan raspored festivala možete pronaći stranici https://festivaloftolerance.com/ i na društvenim mrežama Festivala tolerancije: FB i IG.

Program je, kao i dosadašnjih godina, besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR Hrvatska i drugih partnera.

Objavljeno: January 21st, 2024

Search