Izvanredna selekcija, nagrađivani filmovi i hrvatske premijere

Izvanredna selekcija, nagrađivani filmovi i hrvatske premijere

17. Festival tolerancije

Na sedamnaestom izdanju Festivala tolerancije koji će se održati 23.- 27. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, te 24. – 28. siječnja, u Dokukinu KIC, i ove nas godine očekuje selekcija više od 40 pomno odabranih i višestruko nagrađivanih filmskih ostvarenja, a koja publika najvećim dijelom neće imati prilike vidjeti u redovnoj kino distribuciji.

Filmski programi ove su godine podijeljeni u četiri kategorije, Ugriz Stvarnosti, Spektar, Mali koraci i Samo kratko, a selekciju su napravili  Snježana Tribuson i Boško Picula uz programsku savjetnicu Dinu Pokrajac.

Prilikom selekcije filmova selektori su posebnu pozornost posvetili filmovima iz tzv. svjetskoga festivalskoga kruga nagrađivanima na prestižnim festivalima. Iz bogatog programa ovogodišnjeg festivala izdvajamo:

Ugriz stvarnosti - dokumentarni filmovi

Program Ugriz stvarnosti prikazuje jedanaest dokumentarnih filmova, a u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost i aktualnost koju dobar dokumentarac uvijek ima. Izdvajamo film "20 days u Mariupolju", Msytslava Chernova, koji je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu osvojio nagradu publike.

Spektar - igrani filmovi

Program Spektar donosi nam selekciju od dvanaest svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na teme kao što su holokaust, ljudska prava te česti društveni izazovi od kojih bismo izdvojili dramu "Disco Boy" Giacoma Abbruzzesa u kojoj glumi Leon Lučev, a koja je na ovogodišnjem Berlinaleu nagrađena za izvanredno umjetničko dostignuće, te film "Tjelešce" (Piccolo Corpo) Laure Samani, dobitnika nagrade Europsko otkriće – Prix FIPRESCI 2022.
Očekuje nas i pobjednik prestižnog Sundance Film Festivala "Tisuću i jedan" (A Thousand and One), redatelja A.V. Rockwella, kao i "Ljeto s nadom" (Summer with Hope) – pobjednika na Karlovy Vary International Film Festivalu 2022.

Mali koraci - filmovi za djecu i mlade

Program Mali koraci posvećen je edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, a između četiri ponuđena naslova prikazivat će se i "Piletina za Lindu "(Chicken for Linda), koji je osvojio nagradu ocjenjivačkog suda za najbolji dugometražni animirani film na ovogodišnjem Festivalu u Annecyju 2023.

Samo kratko - kratki filmovi

Samo kratko donosi 14 kratkih filmova, među kojima i film "27", koji je režirala Flóra Anna Buda, a proglašen je najboljim kratkim filmom u Cannesu i Annecyju, "Gusjenice" (Les chenille), koji su režirali Michelle Keserwany i Noel Keserwany, a koji je nagrađen kao najbolji kratki film na Berlinaleu, te "Stranac na vratima "(Stranger at the Gate) Joshue Seftela, iza kojeg je nominacija za nagradu Oscar i posebno priznanje na Tribeca Film Festivalu.

Objavljeno: January 8th, 2024

Search