Održan trening i novinarska radionica o izvještavanju o integraciji izbjeglica

Održan trening i novinarska radionica o izvještavanju o integraciji izbjeglica

U suradnji s UN-ovom Agencijom za izbjeglice, drugu godinu za redom organizirali smo radionicu za osnaživanje novinarki i novinara za izvještavanje o integraciji izbjeglica.

Na radionici su sudjelovali predstavnici digitalnih, tiskanih, televizijskih i radijskih medijskih kuća te ostali medijski profesionalci koji su željeli unaprijediti svoje vještine u izvještavanju o ovom važnom društvenom pitanju. Radionici su se pridružili i studenti Svučilišta VERN s kojima smo ostvarili partnerstvo te su dobili priliku učiti od ponajboljih profesionalaca u ovom području. Cilj radionice je bio pružiti sudionicima uvid u ključne aspekte integracije izbjeglica te ih osnažiti za kvalitetno i odgovorno izvještavanje na tu temu.

Kroz interaktivne radionice, diskusije i primjere iz prakse, polaznici su imali priliku steći dublje znanje o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice prilikom integracije. Predavanje nagrađivanog BBC-jevog dopisnika iz Srednje Europe, Nicka Thorpeausredotočilo se na medijsko izvještavanje i budućnost novinarstva. Otvorila se rasprava o izvorima informacija, njihovoj točnosti i utjecaju, u kontekstu medijskoga okruženja koji se neprestano i brzo mijenja.

„Pitanja migracija i izbjeglica vrlo su složena i često kontradiktorna. Posebno me brine što nas digitalni mediji potiču da razmišljamo binarno. Očekujemo jednostavne odgovore, sve bi trebalo biti crno-bijelo, očekuje se da zauzimamo strane i neprijateljski stav prema onima koji misle drugačije. Kao novinari moramo pomoći u stvaranju najveće platforme za istinsku raspravu o svemu“, rekao je Nick Thorpe.

Barbara Matejčić, slobodna novinarka usmjerena na društvena pitanja, ljudska prava i izbjeglice, sa sudionicima je analizirala primjere iz domaćih i inozemnih medija na temu izbjeglištva. Razgovaralo se o etičkim dilemama pri izvještavanju o izbjeglicama, a razmatrani su i različiti oblici suradnje u cilju što aktivnije uloge izbjeglica u njihovoj medijskoj reprezentaciji.

Predavanje HRT-ove novinarke i urednice, Daniele Draštate, temeljilo se na osnaživanju novinara za razvoj ideja za priče koje odražavaju multikulturalizam u Hrvatskoj. Istaknuta je važnost stvaranja veza s nevladinim organizacijama i institucijama, kao i s “ambasadorima” zajednice, radi ostvarivanja autentičnih i relevantnih priča. Naglasak je bio i na stvaranju emocija poput nostalgije, inspiracije i efekta iznenađenja, kako bi se pridobila “neprijateljska” publika i potaknula podrška ranjivim društvenim skupinama.

Predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, Anna Rich, rekla je da „Izbjeglice donose jedinstvene priče o otpornosti, nadi i preživljavanju. Iza statistika i političkih rasprava stoje pojedinci i obitelji koji su prošli nezamislive poteškoće, prisiljeni napustiti svoje domove zbog rata, sukoba ili progona. Integracija izbjeglica je važan društveni proces koji zahtijeva medijsku pažnju kako bi se osiguralo pravilno informiranje i razumijevanje javnosti“.

Objavljeno: March 26th, 2024

Search