Prepuna dvorana na otvorenju 17. Festivala tolerancije

Prepuna dvorana na otvorenju 17. Festivala tolerancije

17. Festival tolerancije

Sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u prepunoj dvorani otvoren 17. Festival tolerancije. Svečanom otvaranju prisustvovali su brojni ugledni gosti, veleposlanici, predstavnici predstavnici gradskih ureda, javnih ustanova, udruga, predstavnici Veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA, predstavnici stranih kulturnih instituta, partneri festivala, redatelji, glumci, predstavnici medija i ljubitelji filmova. Festival je otvorio dogradonačelnik Luka Korlaet.

Publici se na samom početku svečanog otvorenja obratila direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović: “Cijeli tim Festivala tolerancije zdušno je radio cijelu proteklu godinu pripremajući njegovo 17. izdanje, koje vam predstavljamo u sljedećih šest dana. Potaknuti našim temeljnim vrijednostima uviđamo sve prisutniju potrebu za čovjekoljubljem i humanošću. Ovim Festivalom šaljemo poruku ‘Otvori se!’, otvori se prema sebi, svom bližnjem i prema drugom i drugačijem, što je i okosnica cijelog filmskog programa od 40 vrhunskih naslova.

Posebno sam zahvalna Snježani Tribuson i Bošku Piculi, koji su u suradnji s Dinom Pokrajac odabrali program za pamćenje. Svaki će vas film dotaknuti, svaki će vam film ostaviti prostor za promišljanje, raspravu i doprinijeti razumijevanju trenutka u povijesti kojega nismo samo pasivni promatrači, nego aktivni začetnici promjena,” rekla je Popović, posebno se zahvalivši i vjernoj publici Festivala tolerancije. “Svatko od vas čini malu kockicu u temeljima ovog posebnog festivala, svaka vaša reakcija bila je izvor inspiracije i dalje potiče našu kreativnu i žarku energiju i daje nam snage da ne odustanemo.”

Nataša je najavila i novo izdanje Festivala tolerancije u Zadru ovog rujna. “Sa svježim mjestom, novim gradom i cijelim novim nizom pojedinaca, očekujemo val inspiracije i podrške. Neka ovaj tjedan bude ispunjen mirom i obiljem empatije, ako ne u svijetu, onda barem u Muzeju suvremene umjetnosti i DokuKino KIC, našim dragim domaćinima sljedećih šest dana‟, zaključila je direktorica Festivala tolerancije.

Riječ je zatim preuzeo selektor Festivala Boško Picula, istaknuvši kako su “festivali sami po sebi događaji kojima se nešto slavi i posvećuje”.

“Festival tolerancije već sedamnaestu godinu zaredom čini to u slavu nečega bez čega nije moguće zamisliti ni civilizaciju ni ljudski napredak. To je tolerancija kao način života u kojem je različitost i bogatstvo, i učenje u korist sviju. No, to učenje traje cijeli ljudski život, i traje u mnogobrojnim naraštajima. Iako smo 2024. kao čovječanstvo na tehnološkom vrhuncu, toleranciju je i dalje prijeko potrebno učiti, osjetiti i promicati.

Bez tolerancije nema ljudskosti. O tome na tematski, stilski i pristupom na veoma raznolik način govore filmovi iz ovogodišnje festivalske selekcije: dugometražni i kratkometražni igrani, dokumentarni i animirani, iz cijelog svijeta, ovjenčani prestižnim priznanjima te ocjenama publike i kritike. Neki su se od njih natjecali ili se natječu za nagradu Oscar i Europsku filmsku nagradu, neki su svoja priznanja dobili u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Sundanceu, Torontu i Annecyju…

Odreda ćemo gledati hrvatske premijere tih filmova, a neki će biti prvorazredna iznenađenja u svom viđenju tolerancije i svakodnevne borbe za nju. Upravo nam je stigla i vijest da su čak dva filma iz programa nominirana za ovogodišnji Oscar. Neka ovogodišnji Festival tolerancije i njegovi filmovi budu dio te borbe, ali i zadovoljstva u doživljaju umjetničke pobjede kada je riječ o tome da je tolerancija moguća. Ne samo na filmskom platnu nego i u životu,” rekao je Picula.

“Boško i ja pogledali smo priličnu količinu recentnih i nagrađivanih filmova iz cijelog svijeta, a na Festivalu će se naći četrdeset filmova koje smo smatrali najboljima. Kako je tema Festivala tolerancija, svi izabrani filmovi svojim temama promiču toleranciju, humanost i vrijednosti koje želimo istaknuti i podupirati.
Filmovi koje smo izabrali vrlo su dojmljivi i emotivno nas angažiraju izazivajući empatiju za svoje junake i protagoniste. Gledat ćemo filmove o kompleksnim odnosima roditelja i djece, vršnjačkom nasilju, problemima emigranata, ženskim pravima, ljudskim pravima, besmislu rata, holokaustu, i nekoliko dječjih filmova koji se na djeci prilagođen način bave sličnim temama,” rekla je Tribuson.

Izaslanica Predsjednika Skupštine Grada Zagreba Rada Borić uvjerena je da će Festival u Zadru uspješno nastaviti svoju misiju društvene promjene.
“Krhkost naše tolerancije traži stalno podsjećanje, a ovakvi filmovi, osim opomene, daju nam i nadu u bolje sutra, kad ćemo znati živjeti s drugima i za druge,” rekla je Borić.

Festival je otvorio dogradonačelnik Luka Korlaet koji je pozdravljajući uzvanike čestitao organizatorima i poželio im sreću na novoj lokaciji, u Zadru.

“Uvjeren sam da će u četrdeset odabranih naslova svatko pronaći filmove za sebe, takve filmove koji na gledateljima ostavljaju trajni pečat. Uz intrigantan filmski program, Festival predstavlja kaleidoskop događanja koja nas senzibiliziraju za probleme i teškoće minoriziranih skupina,” rekao je Korlaet.

Ovogodišnje festivalsko izdanje otvorili su filmovi Crveni kofer, kratki igrani film redatelja Cyrusa Neshvada, 2023. godine nominiran za Oscara, te Tisuću i jedan, dugometražni igrani film redateljice A.V. Rockwell, dobitnik velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu 2023.
Za zabavu nakon projekcije filmova zaslužan je bio DJ Ivan Oberan.

Objavljeno: January 24th, 2024

Search