Tolerance Talk rasprave - filmovi kao povod za nužan javni dijalog

Tolerance Talk rasprave - filmovi kao povod za nužan javni dijalog

17. Festival tolerancije

17. izdanje Festivala tolerancije ponovno otvara teške, polarizirajuće, ali za demokraciju važne teme u formatu strukturiranih rasprava pod nazivom Tolerance Talk koje su vezane uz filmove koji će se prikazati u festivalskim programskim sekcijama. Ove godine razgovaramo o nekoliko takvih društvenih fenomena – pravima osoba s međunarodnom zaštitom, islamofobiji; slojevitostima i učincima gaming industrije; te antisemitizmu i poricanju genocida. 

1. TOLERANCE TALK - Eat. Sleep. Game. Repeat. – Čemu nas uči gaming industrija? – uz potporu Ureda za udruge Vlade RH (45')

* Potpora Europske komisije i Ureda za udruge Vlade RH za održavanje ove rasprave ne podrazumijeva odobrenje njezinog sadržaja, koji odražava samo stajališta govornika te se Europska komisija i Ured za udruge Vlade RH ne mogu smatrati odgovornima ni za kakvu uporabu u njemu sadržanih informacija.

FILM: The Gamer 

VRIJEME: 24.1.2024. Srijeda, 17:30 – 21:00

MJESTO: DokuKino KIC, Preradovićeva 5, Zagreb

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća videoigre su prešle dug put od svog početka, s novim napretkom u tehnologiji i grafici, koji su doveli do sve veće baze obožavatelja te prerasle u industriju masovnog tržišta s godišnjim prihodom od gotovo 200 milijardi dolara. Mnogi znanstvenici, polovnjaci, zdravstveni i obrazovni radnici te javnost raspravljaju o problemima, ali i prednostima koje utječu na igre i njihovu budućnost, od demografskih promjena igrača do streaminga, privatnosti i stvaranja geopolitičkih meka moći.

Tko se sve bavi gamingom? Što su činjenice, a što predrasude o gamingu? Kolika je zarada gaming industrije? Koje su koristi, a što su potencijalni štetni učinci gaminga? Što je gaming disorder? Što o gamingu kažu osobe iz industrije, a što odgojno-obrazovni djelatnici? Ovo su pitanja koja postavljamo u raspravi Tolerance Talk u kojoj sudjeluju različiti profil stručnjaka koji sagledavaju ovaj važan društveni fenomen iz različitih uglova – ekonomskog, medicinskog i terapijskog. 

Moderira: Andrej Kovačević, producent videoigara

U raspravi sudjeluju:

  • Paulina Lalić, gamerica

  • Aleksandar Gavrilović, glavni tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara

  • Dr. Irena Rojnić Palavra, Klinika za psihijatriju Sveti Ivan

  • Maja Trkulja, voditeljica projekata ADU

  • Izv.prof.dr.sc. Lucija Vejmelka, Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet Studijski centar Socijalnog ra

2. TOLERANCE TALK - Nada daleko od kuće: djeca izbjeglica – u suradnji s UNHCR-om Hrvatska (45')

FILM: Sirena (The Siren)

VRIJEME: 25.1.2024. Četvrtak, 11:00 – 13:30 (projekcija filma je od 11:00 do 12:40; rasprava je od 12:45 do 13:30)

MJESTO: MSU, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Opis događanja:

Broj prisilno raseljenih osoba u svijetu premašio je 110 milijuna. Pa ipak, ljudi koji bježe od ratova, nasilja i proganjanja nastavljaju se suočavati s neprihvatljivim rizicima i otporima u mnogim dijelovima svijeta dok pokušavaju doći do sigurnosti. Eksternalizacija, rastuća diskriminacija, kriminalizacija i politizacija izbjeglica kao i strože i sve restriktivnije politike prihvata prijete pravu na traženje azila i ostvarivanju temeljnih prava izbjeglica. 

Više od polovice svjetskih izbjeglica su djeca. Mnogi će cijelo djetinjstvo provesti daleko od kuće, ponekad odvojeni od obitelji. Neki među njima su preživjeli nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje, iskorištavanje, bili žrtve trgovine ljudima ili vojnog regrutiranja, bilo da je to bio razlog zbog kojega su bili prisiljeni pobjeći ili su tome bili izloženi na putu do sigurnosti. 

Što za njih znači biti izbjeglica? Kakvo je njihovo iskustvo izbjeglih osoba u Hrvatskoj? Zašto nam je izazovno prihvatiti drugo i drugačije? I najvažnije – što možemo učiniti kako bismo pružili dobrodošlicu i olakšali uključivanje u lokalnu zajednicu izbjeglicama koje u Hrvatskoj ponovno izgrađuju svoje živote? Ovo su o kojima će tijekom Tolerance Talka svoja razmišljanja podijeliti djeca, jedno s iskustvom izbjeglištva, drugo s iskustvom podrške izbjeglicama te predstavnica škole u zagrebačkim Dugavama koja ima najveće iskustvom uključivanja djece izbjeglica u obrazovanje i lokalnu zajednicu. Razgovor će moderirati istaknuta novinarka i urednica HRT-a s bogatim iskustvom izvještavanja o temama prisilnog raseljavanja, a na početku će se publici obratiti i predstavnik UNHCR-a Hrvatska, Agencije UN-a za izbjeglice. 

Moderira: Danijela Draštata Flock, urednica i novinarka na HRT

Uvodni pozdrav: Predstavnik UNHCR-a Hrvatska

U raspravi sudjeluju

• Nagham Oufan, mlada djevojka iz Sirije

• Maja Lisska, pedagoginja u OŠ Frana Galovića

• Nikola (mladi volonter u Isusovačkoj službi za izbjeglice)

3. TOLERANCE TALK – „Nije to bilo baš tako.“ – O poricanju, iskrivljavanju i suočavanju (45')

FILM: Obračunavanja (Reckonings)

VRIJEME: 27.1.2024. Subota, 19:30 – 23:00

MJESTO: DokuKino KIC, Preradovićeva 5, Zagreb

Prema mnogim istraživačima genocida, negiranje genocida njegova je zadnja faza. Kada se radi o Holokaustu, negiranje, iskrivljavanje i relativiziranje zločina idu ruku pod ruku s u društvu stalno prisutnim antisemitizmom. Kada se radi o širem društvenom kontekstu, poricanje ima različita lica – možemo poricati postojanje virusa, znanstvene dokaze i medicinska i tehnološka postignuća pa čak i oblik naše planete, i pritom se pozivati na kritičko mišljenje i slobodu govora. Negiranje je važna i slojevita tema koja zahtjeva pažljivo istraživanje i argumentiranje, jer u protivnom može, vrlo brzo i vješto, izmaknuti fokus u smjeru kolektivnog gaslighting-a, a nakon toga je svaki ishod moguć. Rasprava koju donosimo nakon filma bit će teška, toliko možemo obećati. U njoj će sudjelovati povjesničari, predstavnici međunarodnih organizacija i novinari koji će, svaki iz svog ugla pristupiti ovoj izmičućoj i nedokučivoj temi. 

Moderira: Jasmina Popović, novinarka

U raspravi sudjeluju:

• Tvrtko Jakovina, povjesničar, red.prof. na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

• Ernest Herzog, Izvršni direktor za operacije te Voditelj odjela za borbu protiv antisemitizma i sigurnost, Svjetski židovski kongres

• Dario Špelić, urednik i novinar na Hrvatskom radiju


Objavljeno: January 21st, 2024

Search